Свържете се с нас

Блог

септември 03, 2021

Защо осветлението в един магазин е много важна част от оборудването

Осветлението за търговските обекти е специализирано осветление. Защо ли? Замисляли ли сте се защо на сцената осветяват актьорите, а не цялата сцена? Осветете и Вие най-важното във Вашия бизнес - стоката, която продавате. Специализираното осветление придава атрактивност на вашите стоки. Те изглеждат живи, а не мрачни и студени.

За да накарате клиента да пазарува от вашия обект, да го накарате да се чувства приятно и уютно вътре, Вие трябва да му създадете приятно преживяване, да го пренесете в атмосфера на красота и естетика. Само си представете, ако попаднете в тъмно и зле осветено място, където продуктите са мрачни и си представете добре осветени стелажи, където любимият парфюм грее или пък плодовете и зеленчуците изглеждат така свежи, а месото ? Изглежда ли Ви прясно и апетитно ?!

Ето такива подсъзнателни сигнали отправя вашия магазин, когато клиента се разхожда и оглежда какво да си закупи. И именно в този момент осветлението в търговския обект изиграва решаваща роля. На всеки се е случвало дори да влезе в даден търговски обект за две неща, минавайки покрай рафтовете да си тръгне с няколко пъти повече артикули. Осветлението и по точно специализираното осветление е най-силният фактор при създаване на облика на един търговски обект.

Има утвърдените международни практики, които изискват индивидуално специализирано осветление за различните стокови групи.

За да се постигне най-силен ефект при подчертаването свежестта и цвета на различните хранителни продукти или други потребителски стоки първо се прави инженерна преценка и след това се използват подходящите осветителни тела и специализирани лампи.

В зависимост от необходимостта, осветлението може да е:

·      Канално осветление

·      Насочено осветление

·      Осветление за вграждане

·      Висящи тела – пендели

А в зависимост вече от стоката, която осветяваме трябва да се използват и различни цветове:

·      Хляб и всички изделия от тесто се осветяват в златно жълта като житен клас, топла  светлина, която се измерва в определени келвини /K/. Така вашият стелаж или витрина ще изглежда апетитен и хрупкаво препечен ,току-що изваден от пещта.

·      Месо и месни изделия се осветяват в червена светлина, придаваща му свеж и крехък вид. Всеки потребител избира и преценява качествата на месото, което купува по външния му вид.

·      Риба и морски дарове се осветява в бяла светлина, все едно още се движи в морето или току що е разтоварена от лодката…

·      Плодове и зеленчуци се осветяват в жълта, топла и слънчева светлина, за да изглеждат като току-що откъснати от градината.

·      Сирена, кашкавали и млечни изделия е важно до се оцветят в топли до бели тонове, с което ще подчертаете апетитния им вид.