Свържете се с нас

Блог

април 04, 2023

15 интересни факта за хранителните магазини

  1. Първият магазин за хранителни стоки на самообслужване е открит в Мемфис, Тенеси през 1916 г. от Кларънс Сондърс. Преди това клиентите са давали списък с желаните продукти на служител, който ги е събирал от рафтовете. Супермаркетът Piggly Wiggly поставя началото на цяла една нова ера в тенденциите при пазаруване. 

 

Снимки: 24 часа

 

  2. Магазините за хранителни стоки използват много психология, за да подтикнат клиентите да купуват повече. Например основни продукти често се поставят в задната част на магазина, така че клиентите да минат покрай други продукти, за да стигнат до тях. Освен това най-печелившите стоки често се поставят на нивото на очите или на видно място.

  3. В Съединените щати средният магазин за хранителни стоки предлага около 38 000 продукта. Не всички от тези продукти, обаче са еднакво популярни, като на 20% от тях се падат около 80% от продажбите.

  4. Много от магазините за хранителни стоки разполагат със собствени пекарни. Това е така, защото ароматът на печащия се хляб може да накара клиентите да се чувстват гладни и да купят други продукти.

 

  5. Магазините за хранителни стоки все по-често използват технологии, за да подобрят преживяването при пазаруване. Например някои магазини използват разширена реалност (AR), за да помагат на клиентите да намират продукти, а други използват роботи за зареждане на рафтове или дори за доставка на хранителни продукти директно до домовете на клиентите. 

  6. В магазините за хранителни стоки се налага да изхвърлят много храни. В щатите се смята, че около 40% от храната се изхвърля, като голяма част от нея се дължи на това, че супермаркетите изхвърлят храна, която все още е годна за консумация, но с изтекъл срок на годност.

  7. В някои части на света, като Япония и Южна Корея, магазините за хранителни стоки са издигнали концепцията за удобство на съвсем ново ниво. Те предлагат широка гама от предварително приготвени ястия, които клиентите могат да вземат вкъщи и да претоплят за броени минути, като практиката става все по-популярна и в останалия свят.

  8. Първата конвейерна лента в магазин за хранителни стоки е изобретена през 1937 г. от Силван Голдман. Той е собственик на веригата супермаркети Humpty Dumpty и иска да намери начин да помогне на клиентите да пренасят по-лесно покупките си в магазина.

  9. Магазините за хранителни стоки са проектирани така, че клиентите да пазаруват за по-дълъг период от време. Ето защо най-често купуваните стоки, като мляко и хляб, често са разположени в задната част на магазина. Освен това музиката и осветлението са внимателно подбрани, за да създадат спокойна и приятна атмосфера.

  10. Концепцията за количката за пазаруване е измислена през 1936 г. от Силван Голдман, същият човек, който изобретява конвейера в магазина за хранителни стоки. Първоначално клиентите не са искали да използват количките, защото са имали чувството, че са мързеливи или че не купуват достатъчно.

  11. Първият магазин за хранителни стоки с колички е открит през 1948 г. в Оклахома Сити, Оклахома. Клиентите могат да правят поръчките си от автомобилите си, а след това хранителните продукти да им бъдат донесени.

  12. Много магазини за хранителни стоки в Съединените щати имат система от „тайни кодове“ за своите служители. Това им позволява да общуват помежду си, без клиентите да разберат какво си казват.

  13. Някои магазини за хранителни стоки имат програми, които позволяват на клиентите да даряват храна на местните хранителни банки и организации. Освен това много магазини започнаха да предлагат отстъпки на клиенти, които носят собствени торбички за многократна употреба.

  14. Магазините за хранителни стоки стават все по-екологични. Някои магазини използват слънчеви панели за производство на електроенергия, а други използват LED светлини, за да намалят потреблението на енергия. Някои обекти дори експериментират с „вертикални ферми“, в които се отглеждат продукти направо в магазина.

  15. В някои страни, като Франция и Италия, магазините за хранителни стоки са важна част от местната култура. Те често предлагат широка гама от продукти местно производство и се разглеждат като начин за подкрепа на малкия и среден бизнес и запазване на традиционните хранителни практики.